2011. január 14., péntek

War for the place of the AFC championship game

A Kansas City-Baltimore meccs előtt már tudva levő volt, hogy ennek a párharcnak a győztese a Heinz Fielden lép pályára a Pittsburgh Steelers ellen. Így sok semleges néző valószínűleg – érzésem szerint– annak szurkolt, hogy ebben az idényben újra összemérhesse az erejét a két brutális védelemmel rendelkező Pittsburgh és Baltimore. Nos, ez vasárnap este bekövetkezett: a Baltimore a kezdeti „rozsdás” játék után gyakorlatilag lemosta a hazai pályán játszó Kansas Cityt, Faragó Ricsi legnagyobb bánatára. Hiába a remek OL, és secondary a Chiefs oldalán, Cassell csődöt mondott, és a második félidőben már pass protection sem volt az igazi. Fiatal csapat a Kansas, a védelem már most nagyon jó, úgyhogy a jövő az övéké, habár a csoportgyőzelem miatt kemény schedule vár rájuk.

No, de vissza az eredeti témához:

Szombat este 22:30-tól a Pittsburgh stadionjában, a Heinz Fielden találkozik idén már harmadik alkalommal a két csapat, ez lesz a Divisional Round első mérkőzése.
Az alapszakasz során mindig az idegenben szereplő csapatnak jött ki jobban a lépés, hiszen Pittsburgh-ben a Baltimore, míg Baltimore-ban a Pittsburgh nyert. A sorrendet elnézve bizakodhatnak a Ravens-fanok.

Egész Amerikában úgy vezetik fel a mérkőzést, mint a nagybetűs ÖSSZECSAPÁST. És ez teljes mértékben helytálló megállapítás. Egy ilyen derbyt csakis vérrel és verítékkel lehet megnyerni, meg lennék lepve, ha nem járna valamelyik oldalon „vezéráldozattal” ez a mérkőzés.
Ennek megfelelően a védelmek vélhetően mindkét oldalon maximálisan jó teljesítményt akarnak majd nyújtani, így nem rajtuk múlik majd a győzelem, bár a pittbsurghi védelem idén jobb, mint a baltimore-i, de nincs nagyobb különbség a két egység között. Mindkét csapat szeret bliccelni, így óriási feladat hárul majd a két OL-re pass protection terén, hogy megvédjék irányítóikat. Ez különösen azért nagy feladat, mert mindkét csapat OL-je finoman fogalmazva sem nevezhető elitnek. Mindkét oldalon közrejátszanak ebben a sérülések, különösen a Steelersnél, ahol a jobbkezes irányítók szempontjából legfontosabb tag, az LT megfelelő munkája hiányzott. A Ravens DL szokásos módon ütni-verni fogja a Steelers OL-t, de ez már bevett gyakorlat volt az elmúlt években. A Steelers DL is dominálni tudja majd a Baltimore OL-t. Suggs, Gregg és Ngata erős nyomást fog helyezni a rookie OC Pounceyra, illetve Chris Scottra, a Pittbsurgh OT-jére. Kulcsfontosságú lesz még a futójáték, mivel mindkét védelem a futás ellen erősebb, a Pittbsurgh ellen szinte lehetetlen futni, csakúgy, mint a Ravens ellen, bár a Ravens D hajlamos egy-két nagyobb futást benyelni, mint tette azt a Kansas ellen is vasárnap. Rice-nak és Mendenhall-nak így igen kemény estéje lesz…

Mindkét védelemben a secondary tekinthető viszonylag gyengének, de a secondary-n belül is a CB-k. Mindkét oldalon átlagos CB-k védekeznek passzjáték ellen, de mindkét CB sebezhető, mind pittbsurgh-i, mind baltimore-i oldalon. Így nemcsak az lesz kulcs, hogy ki tud majd az ellenfél brutális védelme ellen több yardot futni, hanem az, hogy melyik QB lesz jobb formában, melyik tud több nagy playt játszani, stb. Mind Big Ben, mind Flacco bevallottan nem szeret az aktuális ellenfél ellen játszani. Flacco rendre rosszabbul teljesít a Pittbsurgh ellen, mint általában, és BB sem a Ravens ellen szokta élete formáját nyújtani.. A safetyk mindkét oldalon nagyon erősek, elég, Troy Polamalu vagy Ed Reed nevét említeni.

A Ravens nagy passzokkal verhető, illetve kegyetlenül bliccelni kell a Ravens O ellen, mert Flacco hajlamos hibázni, ha sürgetik, míg Big Ben-en hiába van sokszor nagy nyomás, megoldja az adott play-t.

Összességében a Steelers esélyesebb, de csak akkor, ha azt hozza a védelmük, amit tud.
Kulcspárharc várható Heap és Polamalu között is, illetve döntő lesz az összecsapás során, hogy a James Harrison vezette LB sor milyen nyomást tud gyakorolni Flaccora. Egy ilyen párharc abszolút 50-50% esélyű, ám a hazai pálya és a jobb pittsburghi statisztika alapján egy fokkal a Steelers az esélyesebb etekintetben is.

Szombat este tehát AFC NORTH háború az AFC döntőért! Halljuk a csontzenét!


Vrijbloed

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése