2011. április 29., péntek

Who would you choose? NFL Draft – The right round

Amerikai futballal foglalkozó rovatunk a szüneti periódusban sem pihen: elérkeztünk a draft, a "kiválasztás" első éjszakájához.

Photobucket

Azok számára, akiknek nem teljesen egyértelmű, hogy mit jelent és mit is tartalmaz ez a kifejezés, álljon itt egy kis magyarázat, ismertetőül:

"A draft angol kifejezést a sportéletben olyan játékoskiválasztásra alkalmazzák, amelynek során az amatőr játékosokat a professzionális csapatok úgy választhatják ki (igazolhatják át), hogy a profiliga valamennyi csapata egyidejűleg juthat új játékosokhoz . A szót a magyar sportnyelvben nem fordítják le, viszont további szavakat képeznek belőle (pl. draftol).

A draft egy évente megrendezett esemény, mely során az NFL csapatok főként az egyetemek csapataiból választanak ki játékosokat. Először1936-ban rendezték meg a philadelphiai Ritz-Carlton Hotelben. 1965 óta New Yorkban tartják.

A jelenlegi rendszer szerint a draft 7 körből áll. Minden csapatnak van egy választása minden körben. Azt, hogy ki hányadiknak választ, az előző bajnokságbeli eredmények határozzák meg. A 32. csapat választ elsőnek, a 31. másodiknak, és így tovább, a Super Bowl győzteséé a 32. választás. Az első körben 15 perc áll minden csapat rendelkezésére a választáshoz, a másodikban 10, a harmadiktól kezdve pedig 5. Ha ez idő alatt nem sikerül választaniuk, akkor később bármikor pótolhatják, de meg kell várniuk, míg az aktuális csapat választ.

A drafton túlnyomórészt végzősök vesznek részt, de előfordulnak alsóbb évfolyamba járó, valamint nem egyetemista (például az Arena Football League játékosai) jelentkezők is. Feltétel, hogy csak olyan játékos vehet részt a drafton, aki már legalább három éve kikerült a középiskolából."

Forrás: wikipedia.hu

Photobucket


Az alábbiakban állandó szerzőm fogja megosztani az első körrel kapcsolatos gondolatait.

Ina

*-*-*-*-*-*

1. Carolina Panthers: Marcell Dareus, DT

A Carolina védőfala nagy bajban van, így el kell bele az erősítés. Dareus 3-4-ben, és 4-3-ban is megállja a helyét a profik között, így mindenképpen esélyes az idei Draft 1/1-es játékos „címére”.

2. Denver Broncos: Patrick Peterson, CB

Bár a Denver Defensive Line-ja is nagy erősítésre szorul, ám én úgy gondolom, hogy az igazi, prototípus CB megtestesítőjét, Patrick Petersont húzzák be a vadlovak, mivel oda is el kell az erősítés. Ha mégsem így tesznek, akkor valószínűleg Nick Fairley (DT) érkezik majd Denverbe.

3. Buffalo Bills: Von Miller, OLB

A Bills front sevenje kritikán aluli volt az elmúlt szezonban, gyakorlatilag minimális nyomást is alig tudtak helyezni az ellenfél támadófalára és az irányítókra. Így mindenképpen a front sevenbe kell húzni. Miller klasszikus pass rusher, remélhetőleg a Bills által ősztől alkalmazott hibrid védőrendszerben is megállja majd a helyét.

4. Cincinnati Bengals: Nick Fairley, DT

Fairley az elmúlt idényben mutatott teljesítményével 1/1-es játékos is lehet, ám talán mégis több minden szól ellene, mind mellette. Mindezek ellenére fantasztikus potenciállal bíró játékosról van szó, s mivel a Bengals is DT gondokkal küzd, adja magát ez a pick. Az már a jövő kérdése, hogy Fairley-t mennyire lehet majd megrendszabályozni a pályán, és azon kívül.

5. Arizona Cardinals: Da’Quan Bowers, DE:

Sokat vacilláltam, hogy Bowers, vagy Quinn, aztán Bowers mellett döntöttem, de ez puszta megérzés csupán. Mindazonáltal nagyobb összeget tennék arra, hogy ebből a két játékosból választ majd a Cardinals az első körben.

6. Cleveland Browns: A.J. Green, WR

Ha a Browns WR-t húz, akkor 100%-ban biztosnak gondolom, hogy AJ-t fogják húzni, és nem mást. Az idei év legjobb elkapója, fantasztikus atléta, fantasztikus képességekkel.

Esetleg első körben még a front sevenbe húzhat embert a Browns.

7. San Francisco 49ers: Prince Amukamara, CB

Peterson kiment, így adja magát a helyzet, hogy az idei class második legjobb CB-jét húzzák be, főleg úgy, hogy a Friscónak a CB az egyik legégetőbb problémája, amit a drafton majd orvosolni kell. Szerintem mindenképpen CB-t húznak majd az első körben, a kérdés az, hogy mekkora esély van arra, hogy Peterson lecsússzon idáig. Véleményem szerint Patrick nem csúszik le idáig, így jöhet Prince a Friscóhoz.

8. Tennessee Titans: Cam Newton, QB

Vince Young a csapatnál van ugyan, ám kétlem, hogy ő lenne majd a kezdő irányító. Az idei draft nem nagyon kedvez azoknak a csapatoknak, akik ténylegesen nagy QB ínségben szenvednek, mert az idei class-ban nincs olyan irányító, aki kezdőként egyből a hátára tudná venni valamelyik franchise-t. Sokat töprengtem, hogy Gabbert, vagy Newton, de végül Newton mellett döntöttem a hype-ja miatt. Akármennyire is NFL -rendszeridegennek tűnik a srác, én kétlem, hogy ne ő legyen az idei draft első kiválasztott irányítója.

9. Dallas Cowboys: Cameron Jordan, DE:

Sokoldalú, remek hozzáállással rendelkező játékos, aki 3-4-ben és 4-3-ban is tud játszani. Egy jó DE pedig úgy kell a Cowboysnak, mint egy falat kenyér. 1/9-re én kétlem, hogy OT húznának, de végülis nem elképzelhetetlen variáció ez sem.

10. Washington Redskins: Julio Jones, WR

A Redskinsnek szinte minden posztra kellene egy megfelelő ember, kellene egy irányító, egy jó futó, a védelembe is kellene ember, így szinte megjósolhatatlan, hogy milyen posztra húznak majd az első körben. Mivel az első két pickjük után egy darabig nem szólnak majd bele a draft alakulásába, így nagyon jól kell felhasználni, az első két lehetőséget.

Photobucket

11. Houston Texans: Robert Quinn, DE

A támadók rendben vannak, a védelem viszont nagyon gyenge volt, így ide mindenképpen szükséges az erősítés. Quinn érkeztével nagyobb nyomáskifejtésre lesz képes a védelem és ez megkönnyítheti a secondary dolgát is.

12. Minnesota Vikings: Blaine Gabbert, QB

Newton kiment és ők is mindenképpen irányítót visznek majd az első körben, mivel nincs a keretben olyan irányító, akivel neki lehetne vágni a következő szezonnak. Ha esetleg a Tennessee viszi Gabbertet, akkor szerintem Newton kerül ide.

13. Detroit Lions: Jimmy Smith, CB

A Lions secondary borzasztó volt a tavalyi szezonban és mivel a két legtöbbre taksált CB már kiment, jöhet Smith, aki rászolgálhat a „harmadik legjobb cornerback” címre. A másik nagy hiányposzt az OT, kérdés, hogy 1/13-ra mernek-e vállalni egy OT-t. Szerintem nem.

14. St. Louis Rams: Mark Ingram, RB

Bár a Ramsnek van nagyobb hiányposztja, (WR, S, DT) mint a futók, de SJ mellé kell már egy olyan ember, aki tudja őt megfelelően tehermentesíteni. Őszintén szólva, én is meglepődnék, ha Ingram itt kötne ki, de valami miatt én ezt a picket érzem.

15. Miami Dolphins: Mikell LeShoure, RB

Leshoure igazi húzóember lehet majd új csapatában, s bár a Miami is QB gondokkal küzd, szerintem sem Mallettet, sem Pondert, sem Lockert nem húzzák be 1/15-re, hanem inkább javítani próbálják majd a szegényes futójátékot.

16. Jacksonville Jaguars: Ryan Kerrigan, DE

Óriási szükség van egy jó pass rusherre, aki egyenletes, megbízható teljesítményt tud nyújtani, már a rookie évében. Kerrigan megfelelő választás, aki 4-3-ban DE, míg 3-4-ben OLB-ként is képes megállni a helyét.

17. New England Patriots (from Oakland Raiders): Tyron Smith, OT

Úgy érzem, hogy a Patriots mindenképpen OT-t húz majd az első pickjével, méghozzá a jobb oldalra. Tyron Smith jó választásnak tűnik az RT posztra, így Vollmer mehet át LT-nek, de ha Smith kihozza a benne rejlő nagy potenciált, akkor akár majd LT is lehet belőle.

18. San Diego Chargers: Gabe Carimi, OT

A támadófal jobb oldala nagyon gyenge, Carimi pedig már az első évében elit RT lehet, mivel kiváló futásblokkoló. Ha csak nem épp a Patriots őt választja majd a fala jobb oldalára, akkor 99%-ban biztosra veszem, hogy San Diegóba kerül.

19. New York Giants: Nate Solder, OT

Ha már beindult az OT henger, akkor a Giants sem maradhat ki a mókából, főleg, ha náluk is kell ember a falba. Solder a jövőben kiváló vakoldali tackle lehet.

20. Tampa Bay Buccaneers: Aldon Smith, DE

Pass rusher gondokkal küzd a Bucs, Smith-ben pedig elképesztő potenciál van. Remélem, ki is hozza ezt magából új állomáshelyén.

Photobucket

21. Kansas City Chiefs: Titus Young, WR

WR vagy NT? Ezen a két poszton tűnődtem, aztán az első mellett döntöttem. Kérdés, hogy 1/21-re NT- húz-e majd a Chiefs, s 3-4-es védelme miatt. Ez is benne van a pakliban, ám egy jó kis elkapó is kellene, hogy a remek futójáték mellett elfogadható passzjáték is legyen Kansasben.

22. Indianapolis Colts: Derek Sherrod, OT

Solder kiment, pedig ő ideális választás lett volna a Coltsnak, így marad Sherrod, aki LT poszton játszott az egyetemen, kérdés, hogy melyik oldalra rakják majd a Coltsban, ahol egy bizonyos Peyton Manning dobálgat.

23. Philadelphia Eagles: Brandon Harris, CB

Asante Samuel mellett nincs más elfogadható CB, így ez nagy need az Eagles-nek. Ha esetleg a Detroit mégis OT-t választ, akkor Jimmy Smith lecsúszhat idáig. De, mivel itt Smith már kiment, marad Harris, akit a szakértők is elsőkörös tehetségnek tartanak.

24. New Orleans Saints: J.J. Watt, DE

Javítani kell a pass rush-on mindenképpen, hogy a védelem kevesebb pontot szedjen be meccsenként. Watt ideális választás, olyan játékos, aki csendben, rendben teszi majd a dolgát.

25. Seattle Seahawks: Mike Pouncey, OG

Bár könnyen elképzelhető, hogy a Seahawks QB-t húz majd, de úgy érzem, hogy Hasselbeck vállal még egy évet, bár sokak szerint az ő ideje lejárt. Ha nem az OL-be húznak guard-ot, akkor valamelyik bennmaradt irányítót választják majd, Mallettet vagy Pondert.

26. Baltimore Ravens: Corey Liuget, DE

Kedvenc csapatomnál is sok a hiányposzt, az elit OLB-k kimentek, ILB class gyenge, S-t nem húzunk első körben, és OC-t sem, így AFC North-szokás szerint a védelmet kell erősíteni, ha meg akarjuk nyerni a csoportot. Ha esetleg nem A DL-be húzunk, akkor a secondarybe CB-t, talán Aaron Williamst, ám az OT pick sem elképzelhetetlen.

27. Atlanta Falcons: Kyle Rudolph, TE

Erősíteni kell a Falcons passzjátékát, és Rudoplhot első körös tehetségnek tartják, ám a posztja miatt egyedül a Falcons viheti majd az első körben.

28. New England Patriots: Cameron Heyward, DE

A Patsnek annyi pickje van a draft elején, hogy szinte lehetetlen, hogy mellé nyúljanak. Ha már idáig lecsúszott Heyward, akkor ezt nem hagyhatják ki.

29. Chicago Bears: Anthony Castonzo, OT

Az OL katasztrofális volt idén, Cutler mégis megúszta nagyobb sérülés nélkül és NFC döntőbe vezette a macikat. Mivel rengeteg OT kiment, maradt Castonzo a Bearsnek. Esetleg még a DL-be húzhatnak az első körben, de oda szerintem majd később.

30. New York Jets: Torrey Smith, WR

Esélyes lehet arra, hogy az első kör végén vigyék el, s a Jetsnek van gondja WR-k terén, így nem elképzelhetetlen ez a pick. Ha elkapóként nem válna be, akkor a special teamben remek visszahordó lehet, ám valószínűbb, hogy elkapóként számítanak majd rá.

Photobucket

31. Pittsburgh Steelers: Phil Taylor, NT

Az idei class legjobb NT-je, s a Pittsburgh többek között NT gondokkal is küzd, s ha idáig lecsúszott, akkor a Steelers biztosan lecsap rá. Kérdés, hogy esetleg a Texans vagy a Chiefs elviszi-e már hamarabb, ha igen, akkor a Steelers az OT, CB classból választhat majd játékost. Ha Taylor hamarabb kimegy, akkor szerintem a DB-be húznak majd embert.

32. Green Bay Packers: Mason Foster, LB

Óriási küzdő, aki több poszton is bevethető. Persze, a Green Bay többi need-je sem zárható ki (RB, OL), de, ha már van egy Matthews a védelemben, akkor érdemes azt tovább erősíteni.

Photobucket

Vrijbloed

Pictures from: worldwide

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése